خبر حذف نام ایران از ذیل توصیه شماره هفت FATF
خبر حذف نام ایران از ذیل توصیه شماره هفت FATF را شنیدید. داستان این است که توصیه هفت FATF درباره اجرای تحریمهای هدفمند مالی (TFS) قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل که برای مقابله با فعالیتهای اشاعه سلاحهای کشتار جمعی وضع شده است، میباشد.
قطعنامه ۲۲۳۱ که حاوی برجام است، علیرغم اینکه در داخل ایران با این دروغ به مردم فروخته شد که فاقد هرگونه تحریم است، اما تحریم هدفمند مالی را علیه بیش از هشتاد فرد و نهاد ایرانی تا هشت سال پس از روز تصویب برجام (Adoption Day) اعمال میکرد. دلیل این تحریم نیز نگرانی بابت فعالیتهای اشاعهای ایران بود که با توافق رفع نشده بود.
به طور طبیعی قطعنامه ۲۲۳۱ یکی از مصادیق توصیه شماره هفت FATF بود. تا قبل از قطعنامه ۲۲۳۱، قطعنامههای قبلی مربوط به ایران مانند ۱۹۲۹ مورد اشاره قرار میگرفتند. بعد از تصویب ۲۲۳۱، با قطعنامه جدید جایگزین شدند. آن زمان خودکار این اتفاق افتاد!
فتف در آخرین ویرایش توصیهها و تفسیرهای آن که نوامبر سال گذشته میلادی و یک ماه پس از پایان یافتن سال هشتم برجام منتشر کرد، قطعنامه ۲۲۳۱ را از مصادیق توصیه شماره هفت برنداشتند. لذا نامهنگاری مذکور رخ داد.
اما چند نکته:
۱- این تغییر که لازم و حق ایران است، آنقدر اهمیت نداشت که در رسانهها اعم از دولتی و منتقد دولتی ضریب پیدا کند. چرا که فاقد اثر ملموس بر وضعیت ایران در FATF و وضعیت روابط بانکی ایران با خارج است.
وضعیت ایران با FATF به حل موضوع «برنامه اقدام» و «گامهای بعدی» برمیگردد که در این اتفاق چیزی دراین زمینه رخ نداده است.
وضعیت روابط بانکی ایران با خارج هم به حل موضوع «تحریم» ربط دارد که آن هم داستان مفصل خود را دارد و FATF جایگاهی در آن ندارد. حتی حل مشکل با FATF، مشکلات تحریم را بیشتر خواهد کرد.
توصیه میکنم گزارشهای من درباره «خطاهای شناختی در پرونده FATF» را بخوانید.
۲- داغ شدن موضوع FATF در این مقطع چند اثر دارد از جمله اینکه دوباره گروههای مختلف که نسبتی با این موضوع دارند، فعال میشوند. یکی گروه پیشبرنده FATF که از همان ابتدا این موضوع را دنبال میکرد و برایش فرقی نمیکند چه دولتی بر سرکار باشد. از اواسط دهه هشتاد این کار را دارد دنبال میکند. همچنین برایش فرقی نمیکند که «تحریم» هست یا نیست! نسبتی بین «تحریم» و FATF هست یا نیست!
گروه دیگر سیاسیون منتقد دولت سیزدهم است. آنها هر وقت اسم FATF مطرح شود، زمینبازی خوبی مقابل خود میبینند که در آن به دولت بتازند و این حرف را تکرار کنند: اگر حلال است چرا برای دولت قبل حرام بود!
گروه حامی دولت هم در یک شرایط گیجی قرار دارد که نمیداند آیا خوشحال باشد یا نگران!!! اگر خوشحالی کند که مورد این سوال قرار میگیرد که اگر FATF خوب است چرا به سمت حل کردن کل مساله نمیروید و چرا در گذشته مخالف بودید؟ و اگر نگران و ناراحت باشد که باید به دولت محبوبش نقد کند!
۳- به نظر میرسد این داغ شدن به نشست بعدی FATF در فوریه ۲۰۲۴ هم مرتبط باشد. معمولا در این ایام است که دبیرخانه FATF از کشورها گزارشگیری میکنند و بعد از کارشناسی کردن آنها به نشست اصلی ارایه میدهند. شاید این اتفاق شروعی برای یک خط رسانهای تا آن زمان باشد.
۴- آخرین نکته اینکه تا نگاه واقعبینانه به پرونده FATF در کشور حاکم نشود، این پرونده به سرانجام نخواهد رسید. نگاهی که شرایط محیطی، نسبتهای میان FATF و نظام تحریمی غرب و مسیر پیشرو برای پیشرفت کشور را درست ببیند.
- پنجشنبه, ۱۲ بهمن ۱۴۰۲، ۰۸:۵۸ ق.ظ