گفتاری از آقای مسعود براتی پیرامون درگیریهای اخیر ایران و پاکستان.
در روزهای اخیر تنشهایی میان ایران و پاکستان رخ داده است. هر دو کشور تاکید کردهاند که اقدامات انجام شده به معنای تعرض به سرزمین یکدیگر نبوده و در راستای مقابله با تهدیدهای امنیتی ناشی از گروههای تروریستی بوده است.
ارزیابی واکنشها و سخنان مقامات دو کشور نشان میدهد، هرچند هر دو طرف از رفتار دیگری ناراحت و به آن معترضند اما وجود چنین گروههایی را تکذیب نکردهاند.
*وضعیت پیشآمده؛ تهدید یا فرصت*
وضعیت پیشآمده میتواند مقدمهای برای تشدید تنش باشد که به صلاح هیچ یک از طرفین نیست و یا میتواند فرصتی برای حل و فصل این مشکل قدیمی و مزمن باشد که مانع توسعه روابط دو کشور در این سالها بوده است.
برای اینکه کدام گزینه را انتخاب کنیم، باید به چند نکته توجه داشت:
در سطح منطقه غرب آسیا بعد از طوفان الاقصی وضعیت بیسابقهای در جریان است؛ رژیم صهیونیستی در بدترین شرایط خود قرار داشته و کشورهای غربی خصوصاً آمریکا برای حمایت از رژیم صهیونیستی هزینههای فراوان مادی و معنوی پرداخت میکنند. افزایش تنش میان ایران و پاکستان بر انحراف اذهان از این موضوع موثر خواهد بود.
همچنین با توجه به نقش ایران به عنوان هماهنگ کننده محور مقاومت، درگیر تنش شدن با همسایه خود میتواند اثر منفی بر ایفای نقش مذکور داشته باشد.
*پاکستان کشوری مسلمان با ظرفیت فراوان*
پاکستان کشوری مسلمان با جامعهای مستعد برای پذیرش معارف اسلامی است. از منظر تاریخی نیز جدایی آنها از هندوستان به دلیل اسلامگرایی آنها بوده است.
هرچند بخشی از این ظرفیت توسط اندیشه سلفی مورد سواستفاده قرار گرفته است و تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران به وجود آورده است، اما برآیند تمام ارزیابیهای کارشناسی در داخل ایران دلالت بر لزوم توسعه همکاریهای ایران با پاکستان در جنبههای مختلف خصوصاً در حوزه اقتصادی میکند. گسترش تنش فعلی اثر منفی و بلند مدت بر این موضوع خواهد گذاشت.
ایران و پاکستان حتی در سطح فراملی نیز دارای منافع مشترک هستند، مشخصاً در تعامل با چین به عنوان مهمترین رقیب آمریکا در سطح جهانی و برای ایران پاکستان دروازه اتصال به ابر پروژه "یک کمربند یک جاده" چین تلقی میشود.
*تغییر تعادل؛ از تعادل تنشزای قبلی به تعادل همکاری در سطوح بالا*
از زاویه دیگرنیز میتوان به این تنش نگاه کرد و آن را فرصتی برای هموار کردن مسیر افزایش تعاملات با پاکستان نگریست. البته ایجاد این فرصت و استفاده از آن کار سخت و نیازمند دقت نظر بالا میباشد. همچنین نیازمند همافزایی میان ارکان سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی هستیم.
به نظر میرسد، اگر بتوان در یک فرایند مذاکرات چند جانبه با ارکان قدرت در کشور پاکستان به راه حل پایدار در زمینه امنیت و حل موضوع حضور گروههای تروریستی علیه دو کشور رسید، میتوان گامهای بعدی را در زمینه گسترش همکاریها در سایر حوزهها برداشت.
*ضربآهنگ تند تحولات و اهمیت فهم آن*
تحولات با سرعت بالایی در جهان و خصوصاً منطقه غرب آسیا درحال وقوع است و اثراتی مهم در ساختن آینده ایران دارد، باید هوشیار بود تا در نقشه دشمن بازی نکرد.
@gamcenter_ir